Wij zijn gespecialiseerd in strafrecht

01.introductie

Geweld

Geweldsdelicten zijn ernstige misdrijven. Dit houdt in dat het een strafbaar feit betreft waarbij een gevangenisstraf opgelegd zou kunnen worden. De straffen kunnen variëren van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, een taakstraf (werkstraf of leerstraf) tot een geldboete, afhankelijk van de omstandigheden van de zaak.

Een van de mogelijkheden is dat je wordt vrijgesproken of niet wordt gestraft, omdat het misdrijf niet kan worden bewezen of omdat je er niets mee te maken had. In dat geval kun je je advocaat vragen om een verzoek tot schadevergoeding in te dienen (kosteloos). Het is ook mogelijk dat het Openbaar Ministerie je een boete voorstelt of dat er een TOM-zitting of een pro-formazitting wordt gepland om je strafzaak buiten de rechtbank af te handelen. Een voordeel hiervan is dat je niet openbaar verantwoordelijk hoeft af te leggen voor jezelf in de rechtbank. Als je de boete betaalt of maatschappelijke dienst verricht, wordt de zaak afgesloten en is een rechtbankbezoek niet nodig. Onthoud dat als je schuldig bent bevonden aan het misdrijf, dit ook wordt geregistreerd in je gerechtelijke documentatie (strafregister). Zonder de hulp van een advocaat ontvang je geen kopie van de documenten.

Moord is het meest ernstigste delict dat het Wetboek van Strafrecht kent. Een moord zal niet alleen in de omgeving van het slachtoffer en de samenleving maar ook bij de vermeende verdachte gevoelens van angst en onveiligheid teweeg brengen. Moord is strafbaar gesteld in artikel 289 Wetboek van Strafrecht: "Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan moord, gestraft met een levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf voor de duur van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie." Een gespecialiseerde advocaat weet hoe hij u, in deze emotioneel zware zaken, het beste bij kan staan, hij weet waar de zwakke punten in het bewijs zitten. Het is daarom van het grootste belang dat u uw zaak op een zo kort mogelijke termijn bespreekt met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

Als er op een stelselmatige wijze met opzet inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van een persoon is er sprake van stalking. Hinderlijk volgen, veelvuldig ongewenst contact opnemen, posten bij de woning of werkplek zijn voorbeelden waarbij het slachtoffer in zijn of haar privacy. Stalking (belaging) is strafbaar gesteld in artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht: Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.

Doodslag is het opzettelijk, maar niet met voorbedachte rade, iemand van het leven beroven. Er is al sprake van opzet indien u wist, of had moeten weten, dat uw handeling iemands dood zou kunnen veroorzaken. Indien u iemand met voorbedachte rade van het leven berooft wordt dit moord genoemd. In artikel 287 Wetboek van Strafrecht is doodslag strafbaar gesteld. Het wordt aldaar omschreven als: "Hij die opzettelijk een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan doodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie." Een gespecialiseerde advocaat weet hoe hij u, in deze emotioneel zware zaken, het beste bij kan staan, hij weet waar de zwakke punten in het bewijs zitten. Het is daarom van het grootste belang dat u uw zaak op een zo kort mogelijke termijn bespreekt met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

Vernieling is onder andere strafbaar gesteld bij artikel 350 wetboek van Strafrecht, maar kan ook als bijvoorbeeld als openlijk geweld artikel 141 Wetboek van Strafrecht aan u worden verweten. Er is sprake van een vernieling indien enig goed van iemand anders zonder toestemming daartoe wordt vernield, beschadigd of onbruikbaar maakt. In het geval van een veroordeling zal normaliter een boete of een werkstraf worden opgelegd. Onder verzwarende omstandigheden, zoals levensgevaar, kunnen er ook gevangenisstraffen worden opgelegd. Houdt u er verder rekening mee dat de ontstane schade in het geval van een veroordeling of indien de boete of transactievoorstel wordt geaccepteerd, eenvoudig op u kan worden verhaald. Het is daarom van het grootste belang dat u uw zaak op een zo kort mogelijke termijn bespreekt met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling, een te hoge straf of te hoge schadevergoeding worden voorkomen.

Er zijn verschillende vormen van bedreiging, bedreiging met geweld, met (zware) mishandeling, met de dood of een schriftelijke bedreiging etc., zie artikel 285 Wetboek van Strafrecht. Niet elke bedreiging is strafbaar en zonder getuigen is het vaak lastig te bewijzen. Ook is van belang onder welke omstandigheden de vermeende bedreiging heeft plaatsgevonden. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

"Gij zult een ander niet opzettelijk lichamelijk leed toebrengen of diens gezondheid opzettelijk benadelen."" Het opzettelijk toebrengen van pijn (let op; ook een harde duw kan pijn veroorzaken), verwondingen of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht is strafbaar gesteld in artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht (eenvoudige mishandeling), bij artikel 301 Wetboek van Strafrecht (mishandeling met voorbedachten rade), artikel 302 Wetboek van Strafrecht (zware mishandeling) en artikel 303 Wetboek van Strafrecht (zware mishandeling met voorbedachten rade). Het verschil tussen een eenvoudige mishandeling en een zware mishandeling is met name gelegen in de soort gedragingen, de ernst van het letsel, het voor de mishandeling gebruikte middel en de snelheid waarmee de opgelopen verwondingen genezen. De praktijk leert dat lichte varianten van eenvoudige mishandeling doorgaans door de Officier van Justitie worden afgedaan door middel van een transactie of via een TOM-zitting/Officierszitting. Het gaat daarbij globaal om eenvoudige mishandeling (zonder wapen) waardoor bij het slachtoffer pijn of slechts (zeer) beperkt letsel wordt veroorzaakt of om mishandeling met een wapen waardoor enkel pijn wordt veroorzaakt. Als u de transactie betaalt of de taakstraf accepteert is de zaak hiermee afgedaan en hoeft u niet naar de rechter. Houdt u er wel rekening mee dat u hiermee bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan het strafbare feit en dat dit feit ook op uw Justitiële Documentatie (uw strafblad) zal worden vermeld. Zonder bijstand van een advocaat zult u geen afschrift van het dossier ontvangen.

Naarmate het toegepaste geweld intensiever is (bijvoorbeeld: meerdere klappen, zwaarder letsel) is het waarschijnlijk dat u zich voor de rechter zult moeten verantwoorden. De rechter zal in het geval van een goed verweer een boete kunnen combineren met een taakstraf of een voorwaardelijke gevangenisstraf. Het in artikel 302 Wetboek van Strafrecht bedoelde zwaar lichamelijk letsel kan worden onderscheiden in zwaar lichamelijk letsel en zeer zwaar lichamelijk letsel. Onder zwaar lichamelijk letsel moet worden begrepen zwaar lichamelijk letsel waarvan volledig herstel valt te verwachten binnen zes maanden na de gebeurtenis. Medisch ingrijpen zal in het algemeen geïndiceerd zijn. Het gaat bijvoorbeeld om ingrijpende breuken. Onder zeer zwaar lichamelijk letsel moet worden begrepen zwaar lichamelijk letsel dat levensbedreigend is of waarvan een zeer langdurige herstelperiode (meer dan zes maanden) of geen volledige genezing wordt verwacht. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van meerdere maanden is in een dergelijk geval te verwachten. Het onderscheid tussen een eenvoudige en een zware mishandeling is niet altijd even duidelijk te maken en is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Bespreek uw mogelijkheden daarom goed met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

Huiselijk geweld is een verzamelnaam voor misdrijven die plaatsvindt tussen personen in een gezinssituatie. Of dit geweld nu binnen of buiten plaatsvindt maakt geen verschil. Mishandeling, belaging en bedreiging zijn de meest voorkomende vormen van huiselijk geweld. Het Openbaar Ministerie heeft het voorkomen van huiselijk geweld tot één van haar speerpunten gemaakt. Zij zal dan ook harder optreden tegen geweld binnen een gezinssituatie dan dat zij doet in standaard geweldzaken. U dient er tevens rekening mee te houden dat Bureau Jeugdzorg, het steunpunt huiselijk geweld, de reclassering of andere overheidsinstellingen zullen worden ingeschakeld. Maatregelen als uithuisplaatsing van minderjarige kinderen, een straatverbod en/of contactverbod kunnen eenvoudig worden opgelegd. Het is daarom van het grootste belang dat u uw zaak op een zo kort mogelijke termijn bespreekt met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

Indien iemand door u toedoen het leven verliest kan er sprake zijn van dood door schuld. Dit is strafbaar gesteld in artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht. Of er ook daadwerkelijk sprake is van verwijtbaarheid zal met name afhangen van de omstandigheden waaronder het voorval zich heeft voorgedaan. Het is daarom van het grootste belang dat u uw zaak op een zo kort mogelijke termijn bespreekt met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

Onder openlijk geweld wordt verstaan geweld in groepsverband gepleegd tegen personen of goederen. Dit is strafbaar gesteld in artikel 141 Wetboek van Strafrecht. Wil er sprake zijn van openlijke geweldpleging dan dienen er dus meerdere personen betrokken te zijn bij het strafbare feit. U hoeft geen actieve rol te hebben gehad bij alle gedragingen van de groep. Erbij zijn en bijdrage aan een ‘sfeer van ontremming’ is al genoeg. Bij openlijke geweld worden er vaak veel inhoudelijk afwijkende verklaringen afgelegd. De kans dat niet alle verklaringen op elkaar aansluiten is daarom groot. De schade veroorzaakt door de gehele groep kan enorm oplopen. U bent hier als deelnemer, in het geval van een veroordeling, hoofdelijk voor aansprakelijk. Het gehele bedrag kan dus op u verhaald worden. Als straf kan een taakstraf worden opgelegd, maar ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf behoort tot de mogelijkheden. Het is daarom van het grootste belang dat u uw zaak op een zo kort mogelijke termijn bespreekt met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

Het opzettelijk toebrengen van pijn, verwondingen of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht is strafbaar gesteld in artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht (eenvoudige mishandeling), bij artikel 301 Wetboek van Strafrecht (mishandeling met voorbedachten rade), artikel 302 Wetboek van Strafrecht (zware mishandeling) en artikel 303 Wetboek van Strafrecht (zware mishandeling met voorbedachten rade). Als het slachtoffer als gevolg van deze mishandeling komt te overlijden is daar een apart strafverzwarend artikel aan toegevoegd. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, kan de rechter (zeer waarschijnlijk) overgaan tot het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van meerdere jaren. Het is daarom van het grootste belang dat u uw zaak daarom op een zo kort mogelijke termijn bespreekt met uw advocaat. Met behulp van uw strafrechtspecialist kan uw verweer worden vormgegeven en een veroordeling of een te hoge straf worden voorkomen.

Wij lossen uw probleem op

We zullen grondig analyseren en maatregelen nemen

03.Vrije advocaatkeuze

Wanneer u door de politie wordt aangehouden en in verzekering wordt gesteld. Krijgt u van overheidswege (ambtshalve) een advocaat toegewezen. Deze advocaat zal middels een piketrooster bij toeval aan u gekoppeld worden. Deze zogenoemde piketadvocaat hoeft niet gespecialiseerd te zijn in het strafrecht en/of in uw soort zaak. U heeft het recht om -kosteloos- zelf een eigen strafrechtadvocaat te kiezen. Ook familie of vrienden mogen een voorkeursadvocaat kiezen, en hem verzoeken de verdachte in het Huis van Bewaring te bezoeken. Ook hier zijn geen verdere kosten aan verbonden.

All rights reserved webbox system ® harmony extended

Made with obsession by outsidebox ®